Simposi: “La llengua catalana als centres educatius. Català, de l’aula al món”

 

El Servei de Normalització Lingüística i Formació de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat organitza un simposi sobre llengua, cultura i normalització lingüística que forma part de les activitats que durant el 2018 es duran a terme per commemorar l’Any Llompart. Enguany es compleixen 25 anys de la mort de Josep Maria Llompart de la Peña, escriptor, poeta, editor, crític, articulista, assagista, traductor, docent i activista cultural.

El simposi, titulat “La llengua catalana als centres educatius. Català, de l’aula al món”, tendrà lloc els dies 9 i 10 de març de 2018 a la Universitat de les Illes Balears i s’adreça als docents de les etapes d’educació infantil, primària, secundària i de persones adultes. Hi participaran més de 30 centres educatius d’arreu dels territoris de parla catalana (l’Alguer, Perpinyà, Andorra, Catalunya, Franja de Ponent, País Valencià, Eivissa, Formentera, Menorca i Mallorca), els representants dels quals mostraran els seus projectes de foment i dinamització de la llengua catalana, uns projectes que massa sovint s’han de dur a terme en entorns sociolingüístics adversos. Entre d’altres, alguns dels projectes que es presentaran seran el de la creació d’un programa de ràdio a l’aula que s’emet per a tot el barri, la integració dels nouvinguts, l’èmfasi amb la pràctica de l’expressió oral a les classes de llengua, un projecte d’intercanvi amb un centre de Perpinyà, l’ús de les gloses com a eina educativa, etc.

Programa

El programa del simposi inclou conferències, una exposició d’experiències a centres, una taula rodona i dues actuacions: una de musical i una altra de teatral. En aquest sentit, la conferència inaugural (9 de març, a les 18 h), titulada “El català al món, reptes i oportunitats”, anirà a càrrec del sociòleg, periodista i escriptor Salvador Cardús i tractarà la qüestió de la situació de la llengua catalana dins i fora de l’escola. Per la seva banda, Ferran Suay, psicòleg i membre de la junta directiva d’Acció Cultural del País Valencià, impartirà una conferència el 10 de març sota el títol de “Les actituds lingüístiques, de la individualitat al col·lectiu”, on exposarà conceptes vinculats a les actituds lingüístiques. Sense deixar de banda aquest dia, també hi haurà una taula rodona (“L’impuls del català dels centres a la societat”), moderada per Neus Albis, que comptarà amb la participació de Rosa Calafat, Neus Lorenzo, Bernat Joan, Cesc Franquesa, Ferran Suay i Francesc Ballone. Finalment, els participants s’organitzaran en grups de treball per extreure conclusions del simposi i poder elaborar propostes per aplicar als centres educatius respectius en matèria de normalització i dinamització lingüística.

Pel que fa a les actuacions, hi ha previst un concert del cantautor Pep Suasi, el 9 de març, i l’actuació de l’actor manacorí Toni Gomila, que el 10 de març escenificarà Peccatum, una reinterpretació amb matisos eròtics de les rondalles mallorquines.

Termini d’inscripció

S’oferiran 150 places i la inscripció, que s’ha de fer a través del Portal del personal del 29 de gener al 19 de febrer de 2018, inclou el sopar del divendres i les diferents actuacions.

Més informació: http://www.caib.es/govern/sac/fitxa.do?codi=3220068&coduo=944173&lang=ca

Programa en PDF